Hai semua, Berjalan kaki memang menyihatkan.Ia merupakan senaman yang paling mudah dan murah untuk dilakukan. Namun begitu saya ada men...

Kebaikan Berjalan Kaki

Hai semua,

Berjalan kaki memang menyihatkan.Ia merupakan senaman yang paling mudah dan murah untuk dilakukan. Namun begitu saya ada menemui info kesihatan berkaitan kebaikan berjalan kaki.

Kita sedia maklum berjalan kaki untuk menjadi slim dan ramping.Selain itu senaman yang bagus untuk otot jantung.

Ada satu lagi info yang mungkin ramai belum sedar,Berjalan kaki diakui oleh pakar perubatan sebagai terapi untuk memguatkan daya ingatan.

Berjalan kaki boleh memperlahankan pengecutan otak lebih-lebih lagi kepada mereka yang sudah berumur 40 tahun ke atas.


Apabila semakin berumur, saiz otak kita akan berkurangan. Dalam erti kata yang lain, otak kita mengecut. Tetapi dengan banyak berjalan kaki, ia dapat melambatkan proses pengecutan otak ini-tazkirah.net

Selepas ini rajin-rajin la berjalan kaki.Pergi taman bunga atau shopping kompleks pun ok sekadar nak berjalan kali.

Lagi jauh berjalan kaki lagi luas pemandangan anda.

Betul tak ?

Sekian.Jumpa lagi,

Baca juga :Macam Mana Nak Kurus Dengan GC Tea

19 ulasan:

  1. Kapan berjumpanya Mas ? hehehhe....

    Jalan kaki itu memang menyehatkan asalkan jangan dalam cuaca panas, sebaiknya dipagi hari. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. entah la bro.

      apa-apapun berjalan kaki memang best

      Padam
  2. jalan bersantai-santai memang best..hati rasa lapang, fikiran tenang..

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tuan..

      cara relakkan minda tu

      Padam
  3. Aku juga suka berjalan kaki.
    Dan ngga merasa gengsi bepergian berjalan kaki, sementara teman-teman lain memilih naik kendaraan.

    Buatku, jalan kaki itu sehat dan menyenangkan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. jalan kaki cuma nampak kurang kaya sahaja mas

      Padam
  4. Exercise paling saya suka..jalan kaki. Tapi tengah panas mau nangis jugak nak berjalan kaki..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. berjalanlah di malam hari atau awal pagi ataupun lewat petang.

      memang best

      Padam
  5. ms belajar dulu, walaupun jauh sy ttp x nk naik bas utk ke kelas sbb nk jalan kaki. dgn cara tu bg sy boleh elakkan mengantuk dlm kelas...

    BalasPadam
    Balasan
    1. oh ya kah..

      jalan kaki bersama pasangan hidup best juga tau!

      Padam
  6. Ok lepas ni nak kena rajin jalan kaki.Biar otak tak kecut haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya betul.

      kalau masih muda kira ok la

      selamat zone

      Padam
  7. owww. Patutlah dulu muda-muda daya ingatan kuat. Dulu selalu jalan kaki saja walapun jauh. Sekarang kalau boleh nak parking kereta pun depan pintu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. biasanya masih muda..masih kuat ingatan.

      walaupun dah tua jika betul jaga kesihatan dan makanan ..

      ingatan tidak juga terjejas

      Padam
  8. Ouw.. baru tahu saya jika jalan kaki itu memperkuat daya ingat.. Wah Great..!

    Tadinya saya sering jalan kaki ke mini market.. tapi karena sekarang banyaj ojek online masuk ke kota saya..jadi saya sekarang sering naik grab bike... murah meriah nggak capek hehehe.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh jalan kaki..

      kalau tempat yang agak dekat.

      kalau jauh better guna grab la

      Padam
  9. jalan-jalan di pagi hari sangat menyejukkan, apalagi jalan-jalan sore hari sangat menyenangkan... yang pastinya badan jadi sehat...

    BalasPadam