Hai semua, Pagi-pagi saya menerima satu mesej wasap yang mengkhabarkan ada buah tembikai wangi yang telah dicemari bakteria Listeria. Sa...

Bahaya Bakteria Listeria

Hai semua,

Pagi-pagi saya menerima satu mesej wasap yang mengkhabarkan ada buah tembikai wangi yang telah dicemari bakteria Listeria.

Saya tidak percaya kerana sekarang ini banyak sangat informasi palsu.Jika sumber tidak sahih sudah pasti tidak akan percaya.

Keraguan saya berkurangan apabila terbaca dalam portal berita arus perdana yang dikeluarkan oleh pihak WHO.




Menurut portal Astro Awani

Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) melaporkan sekurang-kurangnya sembilan negara, termasuk Malaysia, telah menerima eksport rock melon atau tembikai wangi yang dicemari bakteria listeria dari Australia.

Bahaya bakteria Listeria ini akan menyebabkan mangsa cirit birit dan demam panas.Kesan yang lebih serius ialah septicemia dan meningitis.

Orang yang sangat berisiko untuk dijangkiti atau diracuni bakteria ini terdiri daripada wanita hamil, bayi, warga emas, dan orang yang sedang mendapatkan rawatan untuk kanser, AIDS atau pemindahan organ


Penutup

Buat sementara waktu elakkan dari memakan tembikai wangi terutama dari Australia.Jika masih was-was juga jangan makan terus sehingga ada informasi terbaru yang mengesahkan bebas bahaya baketria Listeria.

Buah lain banyak lagi,Buah betik,pisang,rambutan dan durian.Berhati-hati akan memastikan kita selamat dari bahaya bakteria Listefia.

ps: Baca juga >> Bermain Dengan Driver Bukan Disengnajakan Untuk Suka-suka 

32 ulasan:

  1. Terimakasih informasi artikel kesehatannya ya, mas.

    Menakutkan ya efek dari bakteri Listefia.
    Untuk itu kita harus mengkonsumsi makanan hygienes dan teliti membeli buah2an sayur2an.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama sama mas.

      Jika kita berhati hati in shaa Allah tidak akan berlaku perkara yang tidak diingini

      Padam
  2. Rasanya macam dah dijangkiti sebelum ni sebab zumal ada minum jus tembikai lepas tu cirit-birit dan pedih perut...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak la bro..itu tembikai lain..harap bro tidak apa apa yang buruk berlaku

      Padam
  3. BANYAK LAGI BUAHAN TEMPATAN YG ENAK N SELAMAT DIMAKAN ,,,BUAHAN IMPOT YG BRPNYAKIT KETEPIKAN

    BalasPadam
    Balasan
    1. bagus-bagus.

      buah-buahan tempatan pun sedap juga

      Padam
  4. Bro numpang tanye sikit nich.... Upin & Ipinnya ada ? :)

    Yg mau saya tanyakan adalah Apa itu bakteri Listeria ? Dan Apa itu Tembikai Wangi ?

    Maaf saya terlalu banyak cakap
    :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. rasanya niche Upin dan Ipin yang kartun itu ...tiada (setakat pengetahuan saya)

      Baketria Listeria..sejenis mikro organisma yang boleh mendapatakn kemudaratan kepada kesihatan manusia

      Tembikai wangi sejenis buah atau lebih popular dengan Rock Melon..sedap mas

      tak pe..banyak tanya itu pun tiada masa.

      ps: maaf ya..artikel ini saya tulis secara ringkas sahaja tanpa penghuraian yang lengkap

      Padam
  5. Bakteri sekarang sudh meraja lela.. di indonesia sj bakteri juga ditemukan di sarden.. mengerikan sekali klau sampai terkonsumsi.

    Btw teruma kasih info yg bermnfaat ini

    BalasPadam
    Balasan
    1. sebab itu kita perlu berhati-hati dan sentiasa alert dengan info kesihatan

      Padam
  6. Ma shaa Allah hampir nak beli sebelum ni buah rock melon ni...takutnya..nasib baik tak jadi beli

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau Rock Melon tempatan..tak de masalah.

      Yang masalah buah yang diimport dari Australia.

      Padam
  7. Terima kasih informasinya, Mas. Bermanfaat nih, jadi tahu dengan baca ini :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama-sama

      kalau selalu baca portal berita memang akan tahu la

      Padam
  8. Tembikari wangi itu kalau di Indonesia buah melon ya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya betul.

      buah ini adalah Rock Melon

      Padam
  9. terima kasih kerana menulis.

    tak pernah pula makan tembikai ni. nanti boleh la cuba sbb saya bukan dari kalangan mereka yang berisiko.

    follow juga blog ini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. jika rasa yakin tiada apa-apa no problem..

      boleh juga test power imune system kat badann kita ini

      Padam
  10. Kok bakteri makin berkembang biak di makanan sih, jadi parno nih :(.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kat makanan adalah tempat yang sesuai untuk bakteria membiak

      Padam
  11. harap2 kita semua terhindar drpd wabak sebegini

    BalasPadam
    Balasan
    1. in shaa Allah.

      kita selalu berdoa dan berhati-hati memang boleh elak punya

      Padam
  12. Baiknya cari buah lokal saja biar tak kena bakteria ini. Thanks infonya, bermanfaat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul juga tu..

      makan sahaja buah tempatan.

      no problem punya

      Padam
  13. Terima kasih sebab bagi tau ^^

    BalasPadam
  14. Thanks for the info. Lama dah tak makan buah ni.
    Nasib baik sekarang suka makan buah durian :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. buah durian panas..

      bau nya yang kurang selesa pulak

      Padam
  15. Buah-buahan pun dah ada bakteria juga erk...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Why not..

      sebab kat situ adanya sumber makanan untuk mereka

      Padam
  16. Ohhhh ini buah melon ya bang..
    takut juga ya kalau ada bakterinya seperti itu, harus selalu waspada

    BalasPadam
    Balasan
    1. buah tu sedap tau!

      ya memang bahaya kalau sudah ada baktria

      Padam