Hai semua, Rasanya sudah ramai membaca sketsa kesihatan ini.Sketsa gaya hidup pencen ini sudah lama di dalam group Whastsapp saya. Meman...

Gaya Hidup Pencen

Hai semua,

Rasanya sudah ramai membaca sketsa kesihatan ini.Sketsa gaya hidup pencen ini sudah lama di dalam group Whastsapp saya.

Memandangkan rasa sayang untuk membuang, adalah lebih wajar saya kongsikan dalam blog ini.

Dapat juga dibuat rujukan pada masa yang akan datang dan bahan bacaan penggunjung blog ini.

Untuk itu selamat membaca dan selamat berhujung minggu.

Seorang askar pencen berjumpa doktor untuk check up rutin


Askar pencen:
“Doc. saya sudah pencen. Apa cadangan doc untuk saya panjang umur...”

Doktor :
“Tuan masih minum kopi ?”

Askar pencen :
“Sudah tidak... merokok juga sdh berhenti."

Doktor :
“Makan daging kambing ?”

Askar pencen :
“Tidak Doc. tak berani, takut darah tinggi!"

Doktor :
“Makan durian ?”

Askar pencen :
“Uih! yang tu lagi saya takut!stroke!!.”

Doktor :
“Masih berhubungan dgn isteri?"

Askar pencen :
“Sangat jarang, hampir tak pernah lagi.”

Doktor :
"Masih suka mengorat gadis cantik?"

Askar pencen:
"MasyaAllah!  Tidaklah doc, tak berani... nanti dihamok oleh isteri..."

Doktor :
"La, kalau begitu mengapa nak panjang umur,Dengan isteri pun takut..

Penutup:

Sketsa ini macam lucu.Namun disebalik kelucuan tersebut masih terselit moral of story iaitu untuk menjaga kesihatan pada usia pencen ikut cara askar pencen tersebut buat.

Jauhi segala gaya hidup tidak sihat dan jangan pula jauhi perhubungan suami-isteri.Hubungan suami isteri yang bahagia dapat memanjangkan umur dengan syarat ajal belum tiba.

Kita mungkin bernasib baik kerana masih muda.lagi.Lama-kelamaan kita akan tua juga.

Sebelum tua jaga kesihatan supaya kekal sihat sepanjang hayat.

18 ulasan:

  1. Terasa dah tua dah tapi sorang2 jer. Hehe...

    BalasPadam
    Balasan
    1. haaaa bener tuh mas, masih bisa ya gitu hha

      Padam
    2. Sabar la bro...cukup masa nanti..

      adalah temannnya

      Padam
  2. Thanks for sharing!! waktu pencenlah boleh berehat kaw-kaw hehe >_<

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau jadi blogger.

      rasanya tak perlu pencen.

      cuma perlahankan aktiviti online je

      Padam
  3. Semoga diberi kesihatan yang baik pada usia tua..thanks sharing :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. aamiin.m0ga-moga begitulah hendaknya

      Padam
  4. Kena jaga permakanan dan kesihatan dari sekarang..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tidak dinafikan.

      makanan mesti dikawal dengan penuh hati-hati

      Padam
  5. Kita kena beringat sedari muda lagi ni. Take care of what we eat & take :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya...betul

      kalau sudah terlewat.

      nak cakap apapun dah tak guna

      Padam
  6. JAGAKSHTN DIRI SJK USIA MUDA RANCANG RENCANA TERBAIK WALAU ALLAH MENENTUKANNYA

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu..

      kalau nak jaga kesihatan masa mudakan yang terbaik sekali

      Padam
  7. Untuk itu, bagi siapapun wajib jaga kesehatan dengan sebaik2nya buat bekal kesehatan masa tua nanti.

    Good information ☺

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih mas..

      begitulah yang sebaiknya buat kita

      Padam
  8. banyak yg kena 'jaga' walaupun usia kian menganjak...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya..betul tu Anies.

      lagi tua lagi kena berhati-hati

      Padam